Det är långt ifrån alla som har färdiga middagsscheman för veckans alla dagar. I de flesta fall brukar middagen vara något man planerar i huvudet på väg hem från jobbet och det är inte alltid det blir som man tänkt sig. Som förälder är middagsbestyren oftast knepigare att få ihop. Här måste man inte bara trängas i livsmedelsbutiker med trötta barn, utan man måste också se till att middagen passar alla smaker, är näringsrik och varierande.

Små barn har ofta mycket kräsna smaklökar och det kan göra middagsplaneringen ännu jobbigare. Att äta pasta och köttbullar eller korv med mos varje dag kanske uppskattas av de små, men en middag är något som alla ska kunna njuta av. Med hjälp av en matkasse slipper du fundera på vad som ska serveras till middag under veckan och du slipper till och med handla maten själv. Här berättar vi mer om hur matkassar fungerar och hur du hittar den bästa för dig.

 

Vad är en matkasse?

En matkasse är egentligen precis vad det låter som – en kasse som är fylld med mat. Under de senaste åren har begreppet dock fått en ny innebörd. När man talar om matkassar idag menar man främst färdiga matkassar som innehåller middagar för 2-4 personer och som räcker för 3-5 dagar i veckan. Matkassarna innehåller även spännande recept och alla de ingredienser du behöver för att tillaga dessa, bortsett från enklare ingredienser som t.ex. salt och andra kryddor. Matkassen levereras hem till din dörr på en angiven dag och tid. Det enda du behöver göra är således att välja vilken kasse du vill ha och hur många personer den ska räcka till.

Olika typer av matkassar

Det finns många olika leverantörer att välja mellan när du vill hitta din matkasse för veckan. Majoriteten av alla leverantörer erbjuder mer än en typ av kasse, så att du kan hitta en som passar dig och din familj så bra som möjligt. Här är det inte ovanligt att hitta vegetariska matkassar, ekologiska matkassar, veganska matkassar och GI-kassar, men även barnkassar såväl som familjevänliga kassar som innehåller rätter som passar de allra flesta.

Färdiga matkassar fungerar likt en prenumeration, men det innebär inte att du är fast med en och samma kasse hela tiden. Många företag låter dig välja och vraka ur sortimentet och det innebär att du kan testa på flera olika kassar för att hitta den som blir bäst för dig.

Vad kostar en matkasse?

Priserna på matkassar varierar ganska kraftigt och därför är det bra att jämföra företagen innan du väljer. En matkasse för 1-2 personer med måltider för tre dagar i veckan har ett snittpris på 300-400 kronor. Är ni däremot fler i familjen eller vill ha mat för alla veckans dagar kommer priserna att bli högre. När du jämför bör du alltså titta på hur mycket de olika kassarna kostar, men du bör också ha koll på leveransområde. Det är inte alla matkasseleverantörer som levererar till alla områden och orter i hela Sverige.