Tonårsdotter kommer hem totalt deppad. Kastar av sig skorna och låser in sig på rummet. Går ej att nå, vägrar öppna dörren….kanske inte en ovanlig scen i flera familjer, men hur ska vi kommunicera i familjen för att vara det stöd som behövs?
Allting blir superstort i tonåren – eftersom man inte varit med om så mycket har man inget att jämföra med, och oftast vill man inte prata om dating med mamma och pappa. Som så mycket annat kommer det tillbaka till relationen mellan familjemedlemmarna.
Första hjärtesorgen
Aj! Den värker mest!
Dottern känner sig dumpad och är otröstlig. Dörren till rummet går i baklås och det går inte att komma in. Hon gråter därinne, det gör hemskt ont!
Även dessa saker är en del av familjelivet och det gäller för familjens ledare, mamma och pappa, att hantera det på ett sätt som gör att familjen stärks och dottern förstår sin hjärtesorg på så sätt att hon får verktyg att gå vidare. Var öppen och förstående, låta dottern veta att du finns där utan att pressa på.
Öppet mindset
Ju mer öppet sinne familjen har från dagen då barnen föds, desto mer lär man sig att samtala med varandra i de flesta situationer. Med öppet sinne menas tolerans och en miljö där man känner sig trygg att prata om det mesta, de flesta tonåringar har tillräckligt svårt att anförtro sig åt sina föräldrar så föräldrarna behöver jobba för förtroendet.
Det är alltid de vuxna som sätter ribban för familjens atmosfär, det kan vara bra att samtala om allt och visa acceptans och förståelse. Kommunikation är det viktigaste familjeklistret i världen och har man inte anammat det från början är tonåren en lite tuff tidsperiod att börja kommunicera i. Om man ändå befinner sig där ställer det ännu större krav på förmågan att kommunicera lugnt och lägga tid på det.