Det går att laga god mat till hela familjen och samtidigt vara hälsosam. Man behöver absolut inte gör avkall på smaken, men det är också en vanesak eftersom hälsosam mat ger en annan och lättare känsla i kroppen – man nästan flyger fram!

Hur får man barnen att äta mer hälsosamt? Att göra dem delaktiga är ett bra tips. Barn gillar att vara delaktiga och många tycker om att äta det de själva rört ihop. Låt dem vara med och laga maten, och prata om maten medan ni lagar den så får de ”smyglära” sig om bra mat.

Bra råvaror kan vara riktigt gott. Ha potatis, ris och pasta hemma, det är enkelt. Man kan exempelvis ha vit fisk eller kyckling till detta med lite kryddor och sallad, tomater och annat smågrönt. Om barnen inte gillar sallad kan man droppa lite olja på den, kanske några små bitar rödlök och någon läcker krydda, då ändras smaken. Sockra inte i mat och dryck, och använd olivolja eller växtbaserad olja i pannan och på maten. Välj lättmjölk och mellanmjölk, där finns rikligt med protein och mindre fett. Kroppen behöver vegetabiliskt fett men undvik animaliskt fett, självklart vill man ha en liten köttbit ibland men välj klokt.

Hälsosamma matvanor minskar också risken för cancer, vilket är tänkvärt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *