Familjen har partyn i olika dimensioner eftersom familjemedlemmarna tillhör olika åldersgrupper blir festandet helt olika – och när är man tillräckligt gammal för att föräldrarna ska låta en vara med på en vuxenfest?

Vuxenfester innehåller ganska ofta alkohol, det kan vara vin till maten eller ett glas på kvällskvisten, medan barnkalas har saft och tårta.

Vuxenfester och barn

De flesta låter inte barn vara med på vuxenfester där det dricks alkohol eftersom vuxna är föredömen för sina barn. Barn gör oftast som du gör och inte som du säger och det är viktigt att skapa en sund relation till alkohol redan från början. Hur detta görs beror förstås på familjens värderingar. Det finns både de som förbjuder och de som har en öppnare relation då de är rädda för att barnen annars ska börja dricka alkohol bakom ryggen på dem.

Vad som är rätt eller fel kan diskuteras, men både vad gäller rökning, alkohol och droger är det vanligt att det som är förbjudet attraherar mer än det som är tillgängligt. Återigen kommer familjens förmåga att kommunicera öppet in i bilden. Att vara så orädd och tolerant att barnet känner att han/ hon kan öppna sig och berätta saker – detta förhållningssätt ger föräldern chansen att förklara och argumentera, men detta ställer också krav på förälderns kommunikationsförmåga.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *