Hur ofta rinner inte tålamodet iväg när barnen fortsätter att tjafsa fast du satt punkt för diskussionen? Eller när tonåringen försvinner i tomma intet fast de skulle varit hemma klockan elva?

Det gäller att inte dras med i ett irrationellt beteende, som förälder är du en förebild. Hjälper meditation? Kan man få bättre kontroll genom att meditera? Man kan definitivt lugna ner sina sinnen och få en bättre självkontroll genom meditation. Detta innebär inte att man inte ska sätta gränser för sina barn, men det gäller att hantera ”gränssättningen” med öppen och balanserad kommunikation där budskapet går fram utan att man skriker.

Att skapa balans

Meditation och avslappningsövningar är något man tränar in kroppen på. Om man utför dessa övningar några minuter varje dag lär man sig med tiden hur man kan återgå till denna harmoni i besvärliga situationer, eller när man kokar inombords av att man är upprörd. De som provar att meditera dagligen och inte ger upp efter en månad får nästan alltid positiva resultat. De lär sig att hitta tillbaka till sin inre balans och kan på så sätt visa stabilitet och lugn i situationer där man normalt ”flippar ut”. Men kom som sagt ihåg att detta är något man tränar upp.

Vad tjänar man på att ha tålamod?

Tålamod är ett mycket bättre sätt att bygga förtroende med sina barn än att tappa tålamodet. Det är lite ledsamt när en förälder säger ”han skrek åt mig och då skriker jag tillbaka”. En förälder är ledare i familjen och ett barn är följare. Ledaren lär ut och följaren lär sig. Det går att leverera exakt samma budskap med en fast och lugn röst – detta är värdefullt att komma ihåg.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *