När någon nära familjen avlider är det inte sällan som vardagen vänds upp och ner för både vuxna och barn, där inget är som förut. Separation och död är något som vuxna har svårt att greppa och det är ännu svårare för barn att förstå döden. Om det är en väldigt nära anhörig som har dött och det är du som ska anordna begravningen är ett tips att hitta en begravningsbyrå som kan vara behjälplig med allt du önskar. En begravningsbyrå som erbjuder färdiga paketlösningar och skräddarsydda lösningar är lova begravning som är en aktör med lång erfarenhet. Det är en auktoriserad begravningsbyrå som erbjuder personlig och trygg rådgivning. Att på sorgen anordna en begravning kan vara svårt och att då få hjälp är guld värt.

Alla sörjer olika

Människor sörjer olika och har olika behov. Hur du påverkas när någon dör beror mycket på vem du är, hur gammal du är och vilka erfarenheter du har i bagaget. Sorg är inte bara tårar, utan sorgen kan visa sig genom att du blir arg och irriterad, sover sämre, tappar lust att göra saker och får ont i kroppen. Alla hanterar en förlust av en anhörig på olika sätt. I början kan det vara svårt att acceptera döden för både vuxna och barn.

Barn och sorg

När det gäller barn och sorg är det viktigt att uppmuntra dem till att försöka uttrycka sina känslor. Även om barnet inte visar några tecken på att vara påverkad kan det löna sig att du visar att du finns där. Sedan beror mycket på själva situationen och hur nära den avlidne stod familjen eller om det är ett dödsfall inom familjen. Att förlora en förälder eller ett barn är oerhört tungt och jobbigt. Varje situation är unik och måste hanteras därefter.

Om sorgen är väldigt jobbig för barn eller hela familjen finns det bra hjälp att få. Vänta inte med att söka hjälp om situationen känns ohållbar. Ibland kan det hjälpa att prata med någon professionell för att få rätsida på situationen. När det kommer till barn och död är det lika bra att tala klarspråk och säga att personen är död även om det är ett litet barn. För barn under fem år kan det vara svårt att greppa döden och vad det innebär.