En sak de flesta föräldrar undrar är när det är dags att börja lära barnen att göra saker själva. Svaret är att det nästan aldrig är för tidigt. De flesta barn utvecklas av att ta ansvar. Sen är det förvisso också alltid en bra idé att vara där som förälder och övervaka så att det går rätt till, och hjälpa barnet när det behövs. Att göra saker i hemmet är ett första steg in i vuxenvärlden. Då är det viktigt att du är med och lär barnet hur det ska göra. Att till exempel dammsuga kanske är självklart för dig, men det är inte helt intuitivt för ett barn som aldrig har gjort det förut. Nedan listar vi några av de saker du kan låta ditt barn börja göra på egen hand tidigt. Alla åldrar som anges är ungefärliga och behöver naturligtvis anpassas efter barnets förutsättningar. Men kom ihåg att de flesta faktiskt växer av ansvar.

Borsta tänderna

Det rekommenderas generellt att barn inte ska börja borsta tänderna själva före tolv års ålder. Det beror på att det är svårt att borsta tänderna ordentligt när man är mindre än så. Men det innebär inte att du helt ska ta på dig det ansvaret. Barnet kan själv till exempel få göra i ordning och hämta sin egen tandborste från det att det är tre till fyra år gammalt. Låt det borsta lite själv först och sen kan du kompletteringsborsta. På så sätt gör du tandborstningen till en rutin och en naturlig del av ditt barns vardag. Det kommer barnet ha mycket glädje av när det blir äldre.

Städa rummet

Även städning är en sak som kan introduceras tidigt. Om du som förälder sätter upp tydliga regler för att innan läggdags ska alla leksaker vara undanlagda, så kommer du även här förhoppningsvis spara mycket besvär och bråk när de blir äldre. Börja redan i tvåårsåldern, inledningsvis kan ni hjälpas åt, för att med tiden ge barnet allt större ansvar för att själv plocka undan. Om du gör det här till en naturlig del av den dagliga rutinen blir allt städande enklare. Ju mindre leksaker det är som ska plockas undan, desto lättare är det att se till att allt hamnar på rätt plats. Introducera nya moment efter hand. Barnet kan börja skura och dammsuga sitt eget rum från ungefär sju års ålder.

Duka bordet och ta hand om disk

Många föräldrar är rädda för att låta sina barn handskas med ömtåliga saker som porslin. Men att råka förstöra saker är också en del av att börja ta ansvar, för barnet lär sig då vad som händer om det inte är försiktigt. Att börja duka och duka av kan ett barn göra från det att det är ungefär fem år. Diskmaskinen är ofta lite svårare då det är många saker som ska upp i höga skåp och liknande. Men att låta ditt barn hjälpa till med det från ca åtta år är en bra startpunkt. Om inte annat kan barnet handskas med det som det når och du kan ta resten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *