Hur barn växer upp formar dem och även deras vanor. Om vi vill att våra barn ska få hälsosamma vanor på ett naturligt sätt behöver de växa in i det från början. Föräldrarnas livsstil spelar en stor roll.

Det finns mycket att säga om föräldrar, barn och gemensamma aktiviteter som kan vara både positiva och negativa. Man kan ofta konstatera att det inte spelar någon roll hur positiva aktiviteterna är – när barnen kommer upp i tonåren vill de för de mesta bli lite mer självständiga och kompisar är coolare än föräldrar. Men det är före denna tid som föräldrarna behöver starta med att grunda värderingar och förhållningssätt i hur man lever, i själva livsstilen, i hur familjelivet ska fungera.

Klistret i familjelivet

Vad är familjeliv? Det kan vara olika saker för olika familjer, positivt och negativt, men målet bör vara att få frisk luft, motionera, ta till sig något nytt eller kommunicera tillsammans om olika saker. Ju mer en familj känner trygghet och öppenhet med varandra desto mer är man förberedd för svåra tider.

Om man får välja vad som kan vara viktigast i familjelivet är det nog kommunikationen, för utan den – familjens klister – glider man ifrån varandra känslomässigt och kommer inte att anförtro sig. Det kan bli så att de yngre personerna i familjen gör saker bakom föräldrarnas rygg som man inte ens tänkt att det kan existera.

Ja, låt oss inte leva i en drömvärld, mycket kan pågå bland kompisarna, och här gäller det att låta barnet växa upp i en trygg miljö med öppen kommunikation.

Gemensamma fritidsaktiviteter

Det finns enkla saker en familj kan göra tillsammans när det är varmt ute, exempelvis kan man sitta på en filt och samlas runt en bra ljudbok. Hela familjen kan ligga på rygg och titta på himlen och lyssna på boken tillsammans. Det är nästan magiskt. Man kan också åka till stranden och bygga det största sandslottet tillsammans, göra detta som ett teamwork.

Pokemon Go är ganska kul både för barn och vuxna och man kan springa runt ute och tävla mot varandra, att cykla och ta med picknick funkar också, eller så tar man med sig hela familjen på en fisketur. Om någon tycker synd om fisken kan den personen sitta vid vattenkanten och lyssna på en ljudbok eller skriva något kul. Lyssna på musik vid vattnet är en hit.

För tonåringen kanske det behöver vara lite mer utmanande, men det hindrar inte att hela familjen hänger på. Kanske lite mountainbiking eller trekka ute i naturen i skogen över bergen, eller så går hela familjen på gym. För yngre barn har Friluftsfrämjandet jättebra skogsaktiviteter för hela familjen.

Självklara aktiviteter kanske du tänker, och visst är det så, men det är mindre självklart att föräldrar verkligen engagerar sig i olika äventyr tillsammans med barnen. Vissa föräldrar gör inte det, de låter barnen göra aktiviteterna med sina kompisar, vilket också är bra – men familjen behöver även tid att umgås och kommunicera. Aktiviteter är ett jättebra sätt att kunna fråga hur dagen varit eller hur man känner sig.