Att få in träning när du har familj är knepigt. Det är svårt att få ihop vardagen som den är. Det är ett evigt pusslande och det är antingen någon bit som saknas eller så ryms inte all bitarna i pusslet. Pusslet består av jobb, hämtningar och lämningar av barn, intressen, umgänge med nära och kära och träning såklart. Träning är oftast en pusselbit som blir lidande och som många får dåligt samvete över att de inte hinner med. För att spara tid och kanske få in mer träning i vardagen kan ett löpband vara en bra investering. Då kan du kanske få in lite fler träningspass eller att träningen överhuvudtaget blir av. Vardagspusslet kan också bli lättare att få ihop. Du kan exempelvis stiga upp lite tidigare än resten av familjen och sedan springa 20-30 minuter på morgonen. Då är träningen gjord innan dagen knappt har börjat. Annars kan du träna tillsammans med din partner eller med barnen om de är tillräckligt stora. Ni kan köra familjeträning på helgen. All form av träning är bättre än ingen alls.

 

Fördelar med att träna på löpband

 

Det finns många fördelar med att träna på löpband. En fördel är att du alltid kan träna oavsett väder. Regnet kan piska ner och du kan ändå genomföra ditt löppass. Att springa intervaller är perfekt på löpband. Det är mycket lättare att springa i en viss fart på ett löpband än om du springer ute. Det kan också vara lättare att pressa dig lite extra. Backträning är också bra att springa på löpband. Kombinera din löpträning på löpband med styrketräning med kroppsvikt eller några vikter. Kroppen behöver stärkas med annan träning också. Ett tips är att köra några styrkeövningar efter löppasset. Gör några basövningar som involverar flera muskelgrupper samtidigt. Om det finns utrymme i din bostad kan du göra ett litet hemmagym med löpband, några vikter och träningsmatta.

Träna tillsammans med familjen

Genom att träna tillsammans med barnen slår du två flugor i en smäll, ni umgås och du får träning. Att träna tillsammans är roligt och ni får en fin stund tillsammans. Barnet mår också bra av att röra på sig. Barn som börjar motionera i ung ålder får positiva effekter på både den psykiska och fysiska hälsan. Du kan låta barnet komma med idéer och förslag på vad ni ska göra. Att vara utomhus är perfekt. En hinderbana eller att hitta en spännande skog där ni kan lyfta stockar och stenar är ett tips. Sänk kraven på träningen och låt det bli som det blir. Det behöver inte alltid vara perfekt och regelrätt. All rörelse är bra för hälsan i stort.