För familjer är ofta kostnader för mat en stor post i månadsbudgeten. Genom att planera mer och hålla koll på vilka utgifter som går iväg, kan de flesta familjer spara tusenlappar varje månad. Här gå vi igenom vad som är en rimlig matbudget för en familj och tips hur man kan minska sina matkostnader.

Beräkningar enligt Konsumentverket

En bra plats att börja söka på för att få reda på vad en bra matbudget bör innehålla, är Konsumentverkets webbsidor kring ämnet. Där redovisar man matkostnader för en näringsrik mathållning gällande mindre och större familjer. Man kan enkelt få en 4-veckors matsedel att följa. Som en utgångspunkt använder man 2 vuxna, som tillsammans kan klara sig på en matbudget omkring 5 500 kr. Värt att notera är att den budgeten inte innehåller restaurangbesök av något slag. För varje barn som tillkommer ökar förstås budgeten.

Matbudget med barn i bilden

En familj med två vuxna och två yngre barn, bör enligt konsumentverkets modell klara sig på en månatlig matbudget kring 8 000 kr. Är barnen äldre än 9 år är denna siffra kring 10 000 kr. För att bättre förstå hur Konsumentverket tagit fram sina beräkningar kommer här några exempel på hur en matsedel kan se ut:

  • Till frukost: Flingor, Havregrynsgröt, eller smörgåsar.
  • Till lunch: Fisk, fågel, kött, vegetariska alternativ, grönsaker, pasta, ris, potatis.
  • Till middag: Fisk, fågel, kött, vegetariska alternativ, grönsaker, pasta, ris, potatis.
  • Mellanmål: Frukter.

Värt att notera är att barn i skolåldern äter sin lunch i skolan, vilket påverkar månadskostnaden. De familjer som gör många restaurangbesök bör beräkna en total budget där detta tas i beaktande.

Att hitta en lagom matbudget

Att slaviskt följa Konsumentverkets matbudget är förstås onödigt. Det är många faktorer som spelar in, när en familj försöker hitta en lagom matbudget som ändå ger utrymme för att sätta en guldkant på tillvaron. Saker som inkomstnivå och matintresse kan avgöra. För att hitta inspiration och motivation hur man styr upp saker i familjelivet kan man med fördel lyssna på en podd som Mammasanningar som ger tips och funderingar kring mängder av familjerelaterade ämnen. Det kan vara svårt att få en hel familj med på samma tåg om man vill ändra en matbudget och då är det bra med olika inspirationskällor från andra håll.

Hur sänker man kostnaderna?

Den som älskar mat och har råd med det, ska förstås fortsätta att leva som man gör. De familjer som kämpar med att få ihop månadsbudgeten kan spara en hel del genom att planera och sätta upp en matbudget. Där kan man avgöra vad allt får kosta; från billigare alternativ till de som kan få kosta lite mer. Är frukostflingor viktigare än bröd? Är kött viktigare än grönsaker? Att undvika att äta ute är ett annat bra sätt att få ned matkostnaderna ganska rejält.